NAUTILUSEDUCATIEF>>STUDIECLUB-VORDEN>>WONEN2050>>
CONTACT

Studieclub-Vorden
WONEN in de Achterhoek

wonen 2050 windmolens basisinkomen ouderenkompu kringlooplandbw archief

Een studie naar de woonsituatie in de Achterhoek tot aan 2050. Bekijk als introductie de compilatie van drie video's die gewijd zijn aan toekomstig wonen in de Achterhoek.
   
In 2013 hield D66-Bronckhorst een discussie over het thema: ‘Vergrijzing in de Achterhoek kan nieuwe kansen bieden om de bevolkingskrimp te bestrijden’, kortweg ‘Grijs tegen Krimp?’. Bij de oprichting van onze studieclub in 2015 suggereerde wethouder Jan Engels als onderwerp de Achterhoekse woningmarkt in de toekomst.
 
Onderaan is door te klikken naar ons eindrapport 'Wonen in de Achterhoek 2050' en naar het eerdere discussiedocument 'Grijs tegen Krimp'.

We concluderen: "Er zijn genoeg kansen om de krimp in de Achterhoek te keren. Genoemd zijn vitalisering van de Achterhoek, flexibilisering van de woonregelgeving en instelling van een sloopfonds als voorbeelden hoe dat zou moeten. Deze maatregelen werken niet wanneer ze alleen lokaal en apart van elkaar worden ingevoerd. Ze hebben namelijk een synergetisch effect: elke maatregel versterkt elke andere maatregel. Dus allereerst Achterhoek-breed invoeren. Verder kun je bijvoorbeeld geen ‘smart industries’ aantrekken zónder invoeren van glasvezel en zónder aandacht voor jongerenhuisvesting. Geen ‘Grijs tegen Krimp’ zónder flexibilisering van de woonregelgeving en Achterhoek-brede marketing. Geen bakfietsgeneratie uit het westen aantrekken zonder de mogelijkheid - al is het maar tijdelijk - een recreatiewoning te betrekken. Alleen ingevoerd als een compleet pakket is er effect te verwachten. Hoe completer het pakket, hoe groter het effect."  
rapport: JW Drijver - Joke Regouw - Cees Kraakman

pdf: WonenAchterhoek2050pdf: GrijstegenKrimp
NAUTILUSEDUCATIEF>>JW>>GROEPSWERK>>BASISINKOMEN>>WARMTEPOMP>>DIVERS>>STUDIECLUBVORDEN>>WONEN>>