NAUTILUSEDUCATIEF>>WARMTEPOMP>>WATERSTOF>>
CONTACT

Nautilus Educatief
warmtepomp - waterstof

Waterstofgas voor ruimteverwarming
Waterstof versus warmtepomp

Soms wordt waterstofgas (H2) genoemd als verwarmingsbron. Dit gas kan op duurzame wijze door windmolens worden geproduceerd via elektrolyse, met een redelijk rendement. Dit lijkt een aantrekkelijke optie wanneer door veel wind het aanbod van elektriciteit de vraag overtreft. Daarom is het goed om de ‘all electric’ oplossing met behulp van een warmtepomp eens precies te vergelijken met een CV op waterstofgas. We zetten een en ander op een rijtje door te kijken hoe 100 kWh aan elektrische energie, die door een windmolen is gewonnen, bij een woning terecht kan komen.

(1) Allereerst via de waterstofroute. Het elektrolyse proces kan misschien - na verder onderzoek en opschaling - een rendement van 75% halen. Van de 100 kWh is er dus nog 75 kWh aan waterstofenergie beschikbaar. Een HR-CV-ketel met een rendement van 95% zet dit om in 71 kWh warmte voor de woning.
(2) Dan via de ‘all electric‘ route met een warmtepomp. Het bijzondere van een warmtepomp is dat die meer warmte kan verpompen dan hij aan elektrisch vermogen opneemt. Een warmtepomp op bodemwarmte heeft een COP van 6, ofwel een rendement van 600%. De warmte die voor de woning beschikbaar is, bedraagt dus 600 kWh.

Het zal duidelijk zijn: de warmtepomp levert dik 8 maal (600/71) meer warmte aan een huis dan waterstofgas, voor elke 100 kWh die een windmolen produceert. Qua verbruik per maand is men dus 8 maal goedkoper uit! (En dan hebben we de kosten van de elektrolyse nog niet in rekening gebracht.) Dit moet natuurlijk worden afgezet tegen de hogere investeringskosten van een warmtepomp, maar de terugverdientijd zal gezien die factor 8 altijd meevallen. 

Waterstofgas biedt - net als biogas - wél de mogelijkheid van energiebuffering ter overbrugging van windstille en zonarme periodes. Het gas kan dan, bijvoorbeeld met een brandstofcel, weer in elektriciteit worden omgezet op het moment dat dat nodig is. Ook de toepassing in de mobiliteit - vooral vrachtwagens - wordt onderzocht. Maar dat zijn andere verhalen. 

NAUTILUSEDUCATIEF>>WARMTEPOMP>>WERKINGCOP>>CENTRALEVERWARMING>>WARMTEBRONNEN>>BALANSOPMAKEN>>CONCLUSIE>>