WARMTEPOMP>>WERKINGCOP>>CENTRALEVERWARMING>>WARMTEBRONNEN>>
CONTACT

Nautilus Educatief
warmtepomp -
centrale verwarming

Centrale verwarming
Wanneer in een huis voor verwarming of productie van warm tapwater alleen elektriciteit voorhanden is, dan kan dat via directe elektrische verwarming. Bekende voorbeelden zijn het straalkacheltje en de elektrische boiler. De COP is dan gelijk aan 1: het opgenomen elektrische vermogen wordt voor 100% omgezet in warmte, ook bij elektrische vloerverwarming, een oliegevulde radiator, infraroodstralers of elke soort elektrische ketel. 
 
Een betere optie is een warmtepomp, die immers een COP heeft van groter dan 1: meer warmte voor je (elektrische) geld. Hoe groter de COP, hoe zuiniger je stookt. De constructie van een warmtepomp voor verwarming is in principe gelijk aan die in een koelkast. De warme kant wordt gekoppeld aan het centrale verwarmingssysteem. Aan de koude kant moet dus warmte worden toegevoerd. Dan hou je het temperatuurverschil tussen warme en koude kant klein en heb je een grote COP.

Placeholder Picture

Vloerverwarming
We zeiden al: ‘Hoe kleiner het temperatuurverschil, hoe groter de COP en hoe zuiniger je stookt.’ Voor een efficiënte installatie moeten we dus naar een zo laag mogelijke verwarmingstemperatuur (de warme kant) en een zo hoog mogelijke temperatuur voor de koude kant. De gebruikelijke gasgestookte verwarming met radiatoren werkt bij ca. 80 oC, vloerverwarming bij ca. 35 oC. Daarom wordt bij een warmtepomp vrijwel altijd voor vloerverwarming (eventueel wandverwarming) gekozen.   Radiatoren gaan pas werken vanaf 50 oC* en dan nog alleen in ouderwets grote uitvoering. Centrale hetelucht verwarming heeft vergelijkbare bezwaren en werkt onvoldoende bij 35 oC. * Of er moeten ventilatoren worden ingezet, die elektrisch vermogen kosten en tocht veroorzaken. 

Placeholder Picture

Temperatuurregeling
Bij vloerverwarming wordt de temperatuur geregeld door een buitenthermometer. De warmtevraag wordt aan de hand daarvan berekend door een microprocessor die de temperatuur van het water in het systeem regelt. Er zijn slechts twee instelbare parameters: het voetpunt en de steilheid van de stooklijn. Per vertrek kan dan de verwarmingsgraad worden ingesteld door de waterstroom in het systeem naar behoefte te doseren.
 
Vloerverwarming werkt traag en wordt daarom gebruikt met een constante kamertemperatuur. De temperatuur van het verwarmingwater kan dan mooi laag blijven. Snel het huis verwarmen lukt alleen maar met een hóge watertemperatuur en dat gaat ten koste van de COP! Het gebruik van een huiskamerthermostaat is dus niet verstandig. 
 
Kies bij de aanschaf van een warmtepomp voor een 'modulerend' type die proportioneel aan de warmtevraag kan voldoen. Eerder kenden warmtepompen alleen een 'aan' en een 'uit' stand, met gevaar van 'pendelen' bij een slecht aangelegd systeem. Modulerende warmtepompen regelen de temperatuur beter, hebben geen extra voorraadvat nodig, zijn stiller en hebben een langere levensduur*. 
* wel 30 jaar en nauwelijks onderhoud.

NAUTILUSEDUCATIEF>>WARMTEPOMP>>WERKINGCOP>>CENTRALEVERWARMING>>WARMTEBRONNEN>>BALANSOPMAKEN>>CONCLUSIE>>